Zsálya
A rómaiak a zsályát szent növénynek nevezték számos jótékony hatása miatt. Kiemelendő a gyulladáscsökkentő, izzadás-gátló, nyálkaoldó, összehúzó hatása. Sebek fertőtlenítésére, szárítására is alkalmazható. Rozmaringgal együtt ízletes ételek készíthetők vele.
Latin név: Salvia officinalis
Népies név: kerti zsálya
Angol név: Garden sage, Common sage
Növényi tulajdonságok: Az ajakosok (Labiateae) családjába tartozik, 0,2-0,7m-re nő. Jellegzetes illatú félcserje.
Hasznos rész: föld feletti herba
Előfordulás: Balkán félszigeten őshonos
Hatóanyagok: rozmaringsav, diterpén szaponinok, triterpének, flavonoidok, cseranyagok, tujon (35-60%)
Hatások: csökkenti a verejtékezést, különösen az éjszakai izzadást, szárítja a sebeket, fekélyeket, elállítja a vérzést, csökkenti a tejelválasztást és a spermaürítést. Visszaszorítja a túlzott testnedvtermelődést, a bőséges nyálképződést: diaforetikus, nyálkaoldó, összehúzó, vértisztító, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő, izomlazító
Javasolt: megfázás, influenza, torokgyulladás, fogínygyulladás, nyirokcsomó duzzanatok, éjszakai izzadás, hajhullás, idegrendszeri zavarok, végbélviszketés esetén
Ellenjavallt: várandósok, szoptató kismamák
FONTOS: teája hosszú ideig nem alkalmazható, illóolaja epilepsziás rohamot idézhet elő
Homeopátiás alkalmazás: izzadáscsökkentésre
Érdekességek:
- Enyhíti a mohó vágyakat.
- Az ájurvéda előszeretettel alkalmazza, a kapha és vata túlsúlyt csökkenti.
- Energetikailag pikáns, keserű, fanyar, enyhén hevít
- Növényi aspirinnak is nevezi a népi gyógyászat
- Leválasztja a fogkövet és a hajnövekedést is elősegíti
- Ételek ízesítésére is alkalmazzák, különösen rozmaringgal együtt zsírosabb húsok fűszerezésére.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.