Szója
Latin név: Glycine soya
Népies név: nincs
Angol név: soy
Növényi tulajdonságok: Pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó hüvelyes növény.
Hasznos rész: bab, olaj
Előfordulás: USA, Brazília, Argentína, Kína (őshonos), India, Paraguay, Kanada, Bolívia, valamint szerte a világon
Hatóanyagok: lecithin, E-vitamin, foszfatidil-kolin, inozitol, szfingolipidek, n-3 zsírsavak, izoflavonok (genistein, daidzenin = fitoösztrogének), fitátok, flavonoidok
Hatások: A vastagbélrák kialakulásának rizikóját csökkenti (a szfingolipid tartalomnak köszönhetően), gyulladáscsökkentő, idegnyugtató, vízhajtó, fiatalító, sejtregeneráló hatású. Csökkenti a női változókori kellemetlen tüneteket, valamint a fáradtságérzést.
Javasolt: Roborálásra, regenerálásra, fáradtságérzet csökkentésre, női változókori panaszok enyhítésére, fehérjepótlásra, húspótlásra vegetáriánus étrendben
Ellenjavallt: nagy dózisban, tartósan
FONTOS: bőrkiütéssel járó allergiás reakciót válthat ki
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Érdekességek:
- Kínában „Ázsia húsának” tartják népszerűsége miatt.
- A szójaszósz erjesztett szójababból, búzából vagy árpából készül, cukor, élesztő és só hozzáadásával, amely lehet sűrű állagú, édeskés ízű, vagy könnyebb, sósabb karakterű.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.