Szentjánoskenyérfa (karob)
Latin név: Ceratonia siliqua
Népies név: karob, egyiptomi füge
Angol név: Carob, St John’s Bread
Növényi tulajdonságok: A szentjánoskenyérfa-félék (Caespilinaceae) családjába tartozik, 2-10m-re növő örökzöld fa. Termései lapos, 20cm hosszú hüvelyek.
Hasznos rész: érett, szárított magja, termésének hüvelye
Előfordulás: Földközi tenger sziklás vidékein őshonos
Hatóanyagok: szacharóz, pektin cseranyagok, izovajsav, magvaiban karubin
Hatások: Nyugtatja a gyomor-bélrendszert
Javasolt: gyomornyálkahártya gyulladás, hasmenés kezelésére
Ellenjavallt: nem ismert
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Felhasználás: élelmiszerekben, italok formájában
Érdekességek:
- Állatok takarmányozására is alkalmazzák
- Mivel magvai mind egyforma súllyal rendelkeznek, ezért gyémánt, ill. arany mérésére alkalmazták (1mag = 1 karát = 0.18g)
- Ételek sűrítésére, pótkávé, kakaó helyettesítésére, alkoholos italok készítésére is használják. Alacsony zsír és energiatartalommal rendelkezik és nem tartalmaz koffeint.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.