Rozmaring
Latin név: Rosmarinus officinalis
Népies név: antósfű, rozmarin, boldogasszonyfája
Angol név: Rosemary
Növényi tulajdonságok: Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik, 0,5-2m-re nő, örökzöld, jellegzetes illatú cserje. Dísz-, fűszer és gyógynövényként egyaránt termesztik.
Hasznos rész: friss vagy szárított levele, illóolaja
Előfordulás: A Földközi tenger partvidékén őshonos.
Hatóanyagok: cieol, kámfor, borneol, verbeon, diterpén, keserűanyag, karnozolsav, rozmadiál, triterpénsavak, cseranyagok, flavonoidok
Hatások: fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi-, izom- idegfájdalmakat, antivirális, antibakteriális, antikonvulziv (görcsoldó)
Javasolt: emésztési zavarok, keringési zavarok, epebántalmak, haspuffadás, étvágytalanság kimerültség, ízületi és izomfájdalmak, étvágytalanság esetén, az agyi vérátáramlás fokozására, szellemi kapacitás javítására,menstruációs görcsök és alacsony vérnyomás ellen
Ellenjavallt: várandósoknak és szoptató kismamáknak
Homeopátiás alkalmazás: gyomor-bélrendszer működési zavaraiban
Érdekességek:
1. Vörös húsok fűszerezésére kiválóan alkalmas. Kakukkfűvel és hagymával harmonizál az íze.
Receptek:
1. Tea: 1 csapott teáskanál rozmaringlevelet 2,5 dl forrásban lévő vízzel forrázom le, majd néhány percig állni hagyom, majd leszűröm.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.