Rebarbara
Latin név: Rheum rhaponticum, Rheum palmatum
Népies név: rebarba
Angol név: rhubarb
Növényi tulajdonságok: A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, 1-2,5m magasra nő.
Hasznos rész: föld alatti részei (gyökere és rizómája), levélnyele, szára édes és sós ételek készítésére is alkalmas
Előfordulás: Európa, Kína, India
Hatóanyagok: antraglikozidok, rein, krizofanol, fiszcion, cseranyagok, flavonoidok
Hatások: enyhe hashajtó, emésztést serkentő, étvágyjavító, összehúzó
Javasolt: székrekedésre
Ellenjavallt: a gyomor-bélrendszer akut és krónikus gyulladásai esetén, valamint 12 év alatt; Digoxinnal, kortikoszteroidokkal, vízhajtókkal, véralvadásgátlókkal és számos antibiotikummal nem szedhető együtt. Vesebetegség fennállta esetén tilos alkalmazni.
Fontos: vesekőképződésre hajlamos személyeknek nem javasolt magas oxalát-tartalma miatt
Homeopátiás alkalmazás: hasmenésre
Érdekességek:
- A piros színű szárakban kevesebb oxalát található, ezért élvezeti értéke nagyobb, mint a zöld száré.
- A friss szár szárai recsegnek, ha kettétörjük.
- Vegyes gyümölcsíz, lekvár, mártások, krémek, kompótok, rétes töltelék készítésére alkalmas.
- Keserű, pikáns ízeket hordoz.
- Az ájurvéda orvoslás szerint, vata alkatú egyéneknek nem kedvez, mert növeli a vatát.
- A szennánál enyhébb, a lenmagnál erősebb hashajtó hatással rendelkezik.
Receptek:
- fél csapott evőkanálnyi drogport forrásban lévő vízzel öntök fel, majd 10-15perc állás után fogyasztom. A hashajtó hatás 8-10 óra eltelte után jelentkezik.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.