Papaja
Latin név: Carica papaya
Népies név: dinnyefa
Angol név: papaya
Növényi tulajdonságok: A Carica nemzetségbe tartozik, 2-10 méterre növő fa.
Hasznos rész: gyümölcs
Előfordulás: Amerika (őshonos) és a világ trópusi területein
Hatóanyagok: papain (fehérjebontó enzim), A-vitamin, pantoténsav, C-vitamin
Hatások: parazita ellenes, emésztést serkentő, fehérjék, zsírok lebontását fokozó hatású. Csökkenti az ödémát, fokozza a sebgyógyulást
Javasolt: fehérjeemésztés serkentésre, gyomorfekély megelőzésére. Az éretlen papaja gyümölcse menstruációs panaszok enyhítésére alkalmazható.
Ellenjavallt: nem ismert
FONTOS: A gyümölcs héja ehetetlen, azonban érett húsa könnyen kikanalazható. Kerek magjait a trópusokon hashajtásra alkalmazzák.
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Felhasználás: nyersen fogyasztható
Érdekességek:
- Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a papajafogyasztás a gyomorfekély kialakulását is képes meggátolni.
- Humán vizsgálatot aspirin és egyéb gyomor-irritáló gyógyszert szedők csoportján végeztek, és azt találták, hogy a rendszeres papaja fogyasztás képes volt a gyógyszerek gyomorra gyakorolt károsító hatását közömbösíteni.
3. Energiatartalom 100g-ban: 43Kcal
Fehérje/zsír/szénhidrát arány: 5,7/2,9/91,38%
Kálium: 257 mg
C-vitamin: 61,8 mg
Karotenoid: 0,168 mg
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.