Medvehagyma
Latin név: Allium ursinum
Népies név: erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, cigányhagyma, poszhagyma, kígyóhagyna
Angol név: ramsons,bear’s garlic, wild garlic
Növényi tulajdonságok: A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik, 20-50cm magasra nő, többnyire két, hosszú nyelű, széles, lándzsás alakú tőlevelet fejleszt. Nyirkos lomberdőkben szeret élni.
Hasznos rész: zöld részei, hagymája
Előfordulás: Európában, Ázsiában őshonos
Kémiai tulajdonság: a hagyma aprítása során – csakúgy, mint a fokhagyma esetében – hagymaolajok (ú.n. dialkil-tioszulfinátok) keletkeznek (pl. allicin), amely diallil- szulfidokká bomlik. Az így keletkezett vegyületek felelősek a jellegzetes hagymaszagért.
Hatóanyagok: S-alkilcisztein szulfoxidok (szerves kénvegyületek)
Hatások: emésztés-serkentés, vérnyomáscsökkentés, koleszterinszint csökkentés
Javasolt: a magas koleszterinszint és magas vérnyomás megelőzésére, emésztési panaszok enyhítésére, az egészséges bélflóra kialakítására
Ellenjavallt: nem ismert
Homeopátiás alkalmazás: emésztési gyengeség kezelésére
Érdekességek:
- Fogyasztása után a kellemetlen test és szájszag jelentősen mérséklődik.
- A 18. században Nagy Károly kötelezővé tette a medvehagyma termesztését. Nevét a germánok adták, medveerőt tulajdonítottak neki.
- 1992-ben az „év gyógynövénye” címet a medvehagyma kapta
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.