Len (lenmag)
Latin név: Linum usitatissinum
Népies név: házi len
Angol név: Flax(seed)
Növényi tulajdonságok: A len a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik, 0,3-1,5 m-re nő, csupasz, szálas levelű növény. Magja 3-4mm átmérőjű, gömbölyű, fényes, barna színű.
Hasznos rész: friss vagy szárított magja
Előfordulás: mediterrán vidékekről származik, szerte a világon megtalálható
Kémiai tulajdonság: Bővelkedik n-3 zsírsavban.
Hatóanyagok: zsírsavak (linolsav, n-3 zsírsav), nyálkaanyagok (cellulóz, poliszacharidok)
Hatások: nyálkaanyag tartalmánál fogva a béltartalmat megduzzasztja és fokozza a bélperisztaltikát, ezáltal enyhe hashajtást fejt ki. A vastagbelet, tüdőt és a „vata” tulajdonságokat erősíti.
Javasolt: az emésztőrendszeri gyulladások, légúti, ill. húgy-ivarszervi hurutok csökkentésére, valamint bőrbetegségek (furunkulus, fekély) kezelésére külsőleg.
Ellenjavallt: bélelzáródás, ill. tápcsatorna beszűkülés esetén
FONTOS: A lenmag elfogyasztásához bőséges folyadékra van szükség, mivel a lenmag rengeteg folyadékot köt meg a belekben. Csak a friss lisztet, magot szabad felhasználni, mert olaja gyorsan avasodik.
Homeopátiás alkalmazás: szénanátha és vizelési inger kezelésére
Érdekességek:
- A len rostjaiból sebészeti varratanyagot állítanak elő.
- A lenolajat sokáig ipari célokra alkalmazták, leginkább linóleum és festékanyag komponensként, mivel olaja igen gyorsan szárad.
Receptek:
1. Borogatás: vese, ill. hólyagbetegség esetén 50g összetört lenmagot vászonzacskóba helyezek, 10 percig forró vízben áztatom, majd kinyomkodom, és nagyon melegen teszem az érintett testrészre.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.