Kukorica
Latin név: Zea mays
Népies név: tengeri, törökbúza
Angol név: Corn
Növényi tulajdonságok: A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik, 1,5-3m-re nő.
Hasznos rész: szárított kukoricahaj virágzás idején, ill. olaja
Előfordulás: Dél-Amerikából származik, elterjedt szerte a világon
Hatóanyagok: flavonoidok, csersav, keserűanyagok, gyanták, kálium, illóolaj
Hatások: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, anyagcsere-fokozó, nyálkaoldó hatású
Javasolt: Húgy-ivarszervet érintő betegségek, különösen a hólyaghurut, vesekő, valamint a szívbetegségek talaján kialakult ödéma, a köszvény és reumatikus fájdalmak kezelésére, köhögéscsillapításra
Ellenjavallt: nem ismert
Homeopátiás alkalmazás: húgyúti betegségek ellen, a vese átmosására.
Érdekességek:
- Számos országra jellemző a kukoricalisztből készült nemzeti étel: Olaszországban a polenta, Erdélyben a puliszka vagy málé, Mexikóban tortilla
- USA-ban whiskey-t főznek belőle.
- Terméséből pálinkát is főznek.
- Az indiánok szent növényként tisztelték.
Receptek:
1. Tea: 1 púpozott teáskanál kukoricahajat 2,5dl forró vízzel leöntök, rövid ideig állni hagyom
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.