Keserűnarancs
A keserűnarancs görcsoldó, nyugtató, lázcsillapító, fertőtlenítő hatást fejt ki. Likőrök és a fekete tea aromájának fokozására is alkalmazzák. Az emésztési folyamatokat serkenti, a görcsös haspuffadás kezelésében is élenjár.
Latin név: Citrus x aurantium L.
Népies név: keserűnarancs
Angol név: Bitter orange
Növényi tulajdonságok: A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó hibridfaj, 5 méterre nő, gömbölyded koronájú örökzöld fa. Gyümölcse keserű, héja érdes, ráncos.
Hasznos rész: illóolaja, levele, virága, héja
Előfordulás: Dél-Európában, Ázsiában őshonos
Hatóanyagok: C-, A-B-vitaminok, flavonoidok (pl. apigenin), kvercetin, rutin, heszperetin, naringenin, triterpenoid, limonoid, szinefrin
Hatások: antiszeptikus, antimikrobiális, antihipertenziv, antilipidémiás, szélhajtó, féreghajtó, nyugtató, görcsoldó, lázcsillapító, feszültségoldó, bőrtisztító
Javasolt: Belsőleg emésztési zavarok, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, stressz, szorongás, depresszió, álmatlanság, magas vérnyomás esetén, külsőleg sebgyógyulás elősegítésére, zsíros, pattanásos bőr kezelésére, lázcsillapításra
Ellenjavallt: nem ismert
FONTOS: mivel fokozza a bőr fényérzékenységét (furokumarin tartalmánál fogva), ezért alkalmazása mellett napfényre menni nem ajánlott
Homeopátiás alkalmazás: az érett gyümölcs friss héját fogínyvérzés kezelésére
Felhasználás: forrázat, pakolás, szirup, tinktúra
Érdekességek:
Likőrök ízfokozására, a fekete tea illatosítására, ízesítésére is alkalmazzák
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.