Kardamom
Latin név: Elettaria cardamomum
Népies név: kardamomum
Angol név: cardamom
Növényi tulajdonságok: A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik, évelő növény. A zöld kardamom a legértékesebb, termése ovális alakú, 1-2cm hosszú.
Hasznos rész: termése és magja, valamint illóolaja
Előfordulás: Délkelet-Ázsia trópusi területein (India, Ceylon, Sri Lanka) őshonos
Hatóanyagok: cineol, terpinil-acetát, limonén
Hatások: serkentő, nyálkaoldó, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja antiszeptikus
Javasolt: megfázás, köhögés, aszthma, emésztési zavar, rekedtség
Ellenjavallt: gyomorfekély
Érdekességek:
- Az ájurvéda orvoslás előszeretettel alkalmazza a prana áramlás előmozdítására.
- Indiában úgy tartják, hogy serkenti az elmét, szívet, világosságot és örömet ad.
- Tejhez adva semlegesíti a tej nyálkaképző hatását.
- Mézeskalácsot, marcipánt, szeszes italokat, kolbászt ízesítenek vele.
- Pikáns, hevítő, édes karaktert hordoz
Receptek:
1. Szélhajtó tea: kardamom, borsmenta levél, macskagyökér, kamilla keverékéből veszek 2 evőkanállal és fél liter vízben 2-3 percig főzöm. Leszűröm, majd naponta egy csészével fogyasztok.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.