Kámfor
Latin név: Cinnamomum camphora
Népies név: kámfor
Angol név: Champhor
Növényi tulajdonságok: A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozik, 15-40m magasra növő, örökzöld fa.
Hasznos rész: gyökere, törzse
Előfordulás: Japán, Kína, Borneó, Thaiföld, Madagaszkár, É-Amerika
Hatóanyagok: illóolajok, camphor, linalool, cineol, nerolidol, safrole, borneol
Hatások: nyákoldó, görcsoldó, ödémacsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, hörgőtágító, izomlazító
Javasolt: epilepszia, álmatlanság, delírium, menstruációs zavarok, köszvény, reuma, orrdugulás, fogszuvasodás esetén
Ellenjavallt: nagy dózisban, mivel narkózist okoz
FONTOS: csak az előírásnak megfelelő adagot szabad alkalmazni
Homeopátiás alkalmazás: hirtelen fellépő ájulás esetén, valamint a gyomor égő érzése esetén
Felhasználás: főzet, por, olaj formájában
Érdekességek:
- Szanszkritul „karpura”, kínaiul „zhang shu” a neve
- Energetikailag pikáns, keserű (enyhén hevítő)
- Kínában a Tang Dinasztia uralkodása alatt jégkrémek ízesítésére alkalmazták.
- A Puja istentisztelet alatt tömjénként égetik, hogy a környezetet megtisztítsa és elmélyítse a meditációt.
- Hahnemann 1831-ben a kolera megelőzésére, valamint korai stádiumban lévő betegség gyógyítására alkalmazta
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.