Kálmos
Latin név: Acorus calamus
Népies név: kálmus
Angol név: sweet flag, calamus
Növényi tulajdonságok: A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik, 05-1.5m-re nő, illatos gyöktörzsű növény.
Hasznos rész: meghámozott, szárított gyöktörzs
Előfordulás: Dél-Kelet Ázsia (őshazája), Európa (XVI. sz. óta), Észak-Amerika
Hatóanyagok: illóolajok (cisz-izoazaron, béta-azaron), szeszkviterpének
Hatások: nyugtató, vizelethajtó, mesntruációt serkentő
Javasolt: étvágytalanság, emésztési panaszok, gastritis (gyomorhurut), ideges gyomorfájdalom, teltségérzet, fogínyvérzés kezelésére
Ellenjavallt: hosszú idejű alkalmazása, valamint várandósság esetén
FONTOS: béta-azaron tartalmánál fogva nagyon lényeges az adekvát adagolás
Homeopátiás alkalmazás: gyomor-bélbetegségek esetén
Felhasználás: szájvíz, garagarizálószer, kivonat, fűszerpálinka, tea formájában
Érdekességek:
- Aromás gyomorkeserűk főkomponense, mivel illóolajat és szeszkviterpéneket is tartalmaz.
- Kandírozva, édesség gyanánt árusítják.
- A lovak étvágytalansága, emésztési zavara is kezelhető kálmossal
Receptek:
1. tea: 1 teáskanál őrölt kálmosgyökeret 2,5dl vízzel leforrázok, majd 5-10 percig állni hagyom.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.