Tamarind
Latin név: Tamarindus indica
Népies név: nincs
Angol név: Tamarind
Növényi tulajdonságok: a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó tamarind fa, akár 30m – re is megnő. Termése jellegzetes, mint a zöldborsószemek, úgy helyezkednek el egy lapos, barna hüvelyben.
Hasznos rész: termése, levele
Előfordulás: Afrika: Szudán, Kamerun, Tanzánia, Nigéria (őshonos), trópusokon világszerte, India a világ legnagyobb tamarind exportőre
Hatóanyagok: szeszkviterpének, szaponinok, tanninok, alkaloidok, flobataminok
Hatások: antibakteriális (tífusz, paratífusz, staphylococcus fertőzés ellen), laxatív, koleszterinszint csökkentő, vércukorszint stabilizáló
Javasolt: bakteriális fertőzések prevenciójára és kezelésére, emésztési panaszokra, szív-érrendszeri betegségek megelőzésére, nagy dózisban hashajtásra
Ellenjavallt: nem ismert
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Érdekességek:
- A magokat az indiai konyha előszeretettel alkalmazza mártások, fűszerek alkotórészeként.
- Arab nyelven indiai datolyának mondják (Tamr hindi)
- A nyugati konyhaművészetben is alkalmazzák a Worchestershire szósz alkotóelemeként
Receptek:
1. Tamarindlé: A tamarind gyümölcsének pépes belső részét 2dl forró vízben 5 percig áztatom. Különösen nagy melegben hűsít, frissít
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.