Paprika
Latin név: Capsicum annuum
Népies név: paprika
Angol név: Pepper, Chili
Növényi tulajdonságok: A burgnyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, 20-50cm-re nő. Levelei tojás formájúak, felfújt bogyótermésük sokféle formát, színt, csípősségi fokot ölthet.
Hasznos rész: érett, friss vagy szárított termése
Előfordulás: Közép Amerikában őshonos, melegebb éghajlaton világszerte
Hatóanyagok: Kapszaicin és kapszaicinoidok, karotinoidok, illóolaj, flavonoidok, C-vitamin
Hatások: a kapszaicin bőrpírt, fájdalom és melegérzetet hoz létre, fokozza a vérkeringést
Javasolt: izomsérülések, reumás panaszok, köszvény, idegfájdalmak enyhítésére, nyálelválasztás serkentésre, bélperisztaltika fokozásra, emésztést serkentésre
Ellenjavallt: gyomor-bélbetegségek esetén csípős változata nem javasolt
FONTOS: túladagolása irritáló hatást fejt ki a bőrön, nyálkahártyán, amely gyomor-bélrendszeri gyulladásokhoz, vesegyulladáshoz vezethet
Homeopátiás alkalmazás: szájüreg, garat, húgyutak gyulladásainak kezelésére
Érdekességek:
- Napjainkban divatos a paprikakrémes masszázs, amely az anyagcsere és vérkeringés fokozó hatás révén fogyasztó masszázsok, cellulit kezelések hatékony kelléke.
Hazánkba a 16. sz. végén vagy a 17. sz. elején került be (a spanyoloknak köszönhetően) és honosodott meg olyannyira, hogy egyik emblematikus fűszerünkké vált.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.