Kömény
Latin név: Carum carvi
Népies név: keménymag, konyhakömény
Angol név: Caraway
Növényi tulajdonságok: Az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik, 30-100cm-re nő. Ernyős virágai fehérek, rózsaszínűek. Hegyi réteken, legelőkön található meg.
Hasznos rész: szárított, érett termései
Előfordulás: Európa, Ázsia, Észak-Afrika
Hatóanyagok: Illóolaja (karvon, limonén és más terpének)
Hatások: emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó, antibakteriális, tejelválasztást fokozó
Javallat: puffadás, emésztési zavar, epehólyag görcs, gyomorgörcs esetében, valamint tejelválasztás-serkentésre, kellemetlen szájszag megszüntetésére, reumás fájdalmak csökkentésére
Ellenjavallt: nem ismert
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Felhasználás: bedörzsőlő szerekben, szájvizekben, italokban, ételekben, nyersen rágva
Érdekességek:
- Pálinkát és likőrt is főznek belőle.
- A „k-betűs” zöldségételek (kukorica, káposzta, kel, karalábé, karfiol, stb.) emészthetőségét segíti.
- Macskagyökérrel, kamillavirággal, borsmentával együtt jótékony hatása felerősödik.
- A mesterséges állati tápszerek is tartalmazzák.
Receptek:
1. tea: 2 teáskanál köményt mozsárban összetörök, majd 2,5dl vízzel forrázom le. 10 percig állni hagyom, majd leszűrve fogyasztom napi 1-3 pohárral.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.