Csalán
Latin név: Urtica urens, U. dioica
Népies név: csillány, csojja, csollán, csián, csohán
Angol név: nettle
Növényi tulajdonságok: 10-50cm-re nő, nitrogéndús talajon, réten, gyomos területeken, vízparton, erdőben él. Kétlaki, minden szerve fullánkszőrökkel borított, amely a bőrhöz érve égő, viszkető érzést hoz létre.
Hasznos rész: szárított levél, gyökér, érett, ill. szárított termés, mag
Előfordulás: Szinte az egész világon
Hatóanyagok: klorofill, flavonoidok, kávésavészter, béta-szitoszterol, lignán, lecitin, szkopoletin, linolsav, fehérjék, vitaminok (C-, B), vas. A csalánszőrökben hisztamin, szerotonin, acetilkolin található.
Hatások: méregtelenít, tisztítja a véráramot, fokozza az anyagcserét, csökkenti a húgyutak gyulladását és az ízületi panaszokat, csökkenti a szív- és tüdőbetegség talaján kialakult ödémát.
Javasolt: a húgyutak gyulladásos megbetegedéseire, méregtelenítésre, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére, a gyomor-bélrendszer salaktalanítására, anyagcsere fokozásra, haj és körömerősítésre, immunvédelem fokozására, lúgosításra, pattanások eltüntetésére
Ellenjavallt: Szívelégtelenség, ill. vesebetegségek okozta ödémák esetén.
FONTOS: Vesegörcs vagy csalánkiütés fennállta esetén kérjük ki a kezelőorvos véleményét
Homeopátiás alkalmazás: csalánkiütésre, vesebetegség, köszvény esetén
Érdekességek:
- Régen frissen szedett csalánnal ütögették a derék fájdalmas területét.
- Az 1800-as években fejlődött szignatúra tan szerint hasonlót hasonlóval lehet gyógyítani, éppen ezért a csalánt hajnövesztő szerként használják.
Receptek:
1-2 teáskanál szárított csalánlevélre 2,5 dl forró vizet öntök, majd 10 percig állni hagyom. Leszűröm, majd három adagra osztom, és három napszakban fogyasztom el.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.