Gyömbér
Latin név: Zingiber officinale
Népies név: csiklász
Angol név: ginger
Növényi tulajdonságok: A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény, amelynek ismerete az ókori Kínába nyúlik vissza
Hasznos rész: rizóma, gyökér
Előfordulás: Kínában, Malajziában, Indiában őshonos.
Hatóanyagok: illóolajok (gingerol, shogaol), csípős anyagok
Hatások: serkentő, szélhajtó, nyálkaoldó, fájdalomcsillapító, hányinger elleni, étvágyfokozó, görcsoldó
Javasolt: megfázás, emésztési zavar, influenza, hányás, hasi fájdalom, ízületi gyulladás, aranyér, fejfájás, szívpanaszok, tengeri betegség
Ellenjavallt: nem ismert
Érdekességek:
- Pikáns, édes, hevítő karaktert hordoz
- Fejfájás, fogfájás enyhítésére gyömbérgyökeret rágcsálnak
- Mézzel fogyasztva a kaphát, kandiscukorral a pittát, sóval a vatát csökkenti
- Kínai neve „Gan jiang”, a friss gyömbéré „Shen jiang”
Receptek:
1. 1 teáskanál gyömbérgyökeret leforrázok 2,5dl vízzel és 10 percig állni hagyom. Gyomorpanaszok esetén étkezés előtt
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.