Fokhagyma
Latin név: Allium sativum
Népies név: büdös hagyma
Angol név: garlic
Növényi tulajdonságok: 20cm-1m-re nő, számos fiókhagymát nevelő hagymás növény. Félgömb alakú virágzata fehéres, vöröses.
Hasznos rész: hagymája
Előfordulás: D-Európa, Közép-Ázsia
Kémiai tulajdonság: Aprítása során allicin keletkezik, amely diallil szulfidokká bomlik. Ennek a vegyületnek köszönhető a jellegzetes illat, amelyet az emberi szervezet kilélegez, kipárologtat a bőrön át.
Hatóanyagok: kéntartalmú alliin aminosav, peptidek, szaponinok, lignánok, vitaminok (C-, B1-, B2-, A), szelén.
Hatások: Serkentő, szélhajtó, nyákoldó, görcsoldó, vértisztító, nemi vágyat serkentő, fiatalító, féreghajtó, antibakteriális, antimikotikus, antivirális, vérnyomáscsökkentő, vérlipid-szint csökkentő, spermiumszint fokozó hatásokat fejt ki.
Javasolt: Külsőleg gomba, herpesz és szemölcs kezelésére, belsőleg immunerősítésre, valamint a bakteriális, vírusos vagy gombás gyomor-bélfertőzések kezelésére. Vérnyomáscsökkentésre, véralvadás gátlásra, vér-zsírszint csökkentésre, időskori érrendszeri elváltozások kiegészítő terápiájára. Lázas állapot, aszthma, hörghurut, bélféreg kezelésére. Aranyér, ödéma, impotencia, hisztéria fennálltakor is javasolt fogyasztása.
Ellenjavallt: alacsony vérnyomás, bőrbetegségek, gyomor-bélirritációk, gyomorsav túltengés májbetegségek fennállta esetén
FONTOS: várandós kismamák tartózkodjanak fogyasztásától!
Homeopátiás alkalmazás: emésztési zavarok, alsó légúti gyulladások
Érdekességek:
- Szanszkrit nyelven „Rashona”, vagyis „egy hiányzó íz” nevet viseli, mivel a savanyú kivételével mindegyik ízt tartalmazza (pikáns, keserű, fanyar, sós, édes).
- A második világháborúban az orosz katonák penicillin hiányában fokhagyma gerezdet rágcsáltak, így védték ki a baktériumok támadását.
- Oroszországban a fokhagyma-gőz inhalációt hörghurut esetén alkalmazták.
- Európába a középkorban érkezett, Arábiából, ahol a szegények nektárjának nevezték.
- „Visszaemlékezünk a halakra, amelyeket ettünk Egyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és fokhagymákra. Most pedig a mi lelkünk eleped, mindennek híjával lévén; a szemünk előtt nincs egyéb mint manna.” (Mózes IV. könyve 11,5-6)
Receptek:
- Fokhagymaolaj: 226g megtisztított fokhagymát üvegbe teszek. Annyi olívaolajat öntök rá, hogy ellepje. Lezárom az edényt és erőteljesen összerázom. Három napig meleg helyen hagyom, majd átnyomkodom és leszűröm pamutszöveten. Nátha, influenza fertőzések esetén óránként 1 kávéskanállal javasolt fogyasztani.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.