Fekete áfonya
A fekete áfonyát a középkorban székrekedést okozó, összehúzó hatású növényként tartották számon. Napjainkra bebizonyosodott, hogy a retinára is fejt ki hatást, ezáltal a látásélesség fokozásában játszik szerepet. Mindemellett gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vércukorszint szabályozó tulajdonsága is ismert.
Latin név: Vaccinium myrtillus
Népies név: havasi meggy, kukajsza, fenyvesbogyó, pozseborek
Angol név: blueberry, bilberry
Növényi tulajdonságok: Az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozik, 20-50 cm-re nő. Termései kékes feketék. Lomberdők, fenyőerdők cserjések vidékén található meg.
Hasznos rész: gyümölcse, levele
Előfordulás: Európa, É-Ny Ázsia
Kémiai tulajdonság: A szemre (retina), látásra kifejtett hatása az antocianozid hatóanyagnak köszönhető
Hatóanyagok: katechin, cserzőanyag, antocianozid, iridoid, flavonoid, króm, mangán, vas
Hatások: vércukorszint szabályozás, gyulladáscsökkentés, lázcsillapítás, hasmenés gátlás, látásélesség fokoás
Javasolt: kis mennyiségben hasmenés kezelésére, nagy adagban hashajtásra. Gyümölcsének leve a száj- garatüreg gyulladásai, cukorbetegség, valamint a retina betegségek, szürkületi látásélesség csökkenés esetén alkalmazható. Ülőfürdőként az aranyeres csomó kezelhető vele.
Ellenjavallt: hosszú idejű alkalmazás
Homeopátiás alkalmazás: hurutos betegségek kezelésére
Érdekességek:
- Likőrök, borok festésére is alkalmazzák.
- A feketeáfonya nedvének sötét színű foltja a ruhán erős mosás hatására sem tűnik el.
Receptek:
1. tea: 1 ek. levélhez 2,5 dl forró vizet öntök, állni hagyom 10 percig, toroköblögetésre alkalmazom
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.