Chilipaprika
A chilipaprika őshazája Dél-Amerika, ahol nem csak fűszerezésre, hanem betegségek kezelésére is alkalmazta a népi gyógyászat. Kapszaicin tartalmánál fogva emésztésserkentésre, fertőzések leküzdésére, herpeszes neuralgia, ill. idegi eredetű fájdalom kezelésére, reumás fájdalomcsillapításra adható. Mindemellett a fogyókúra támogatásában is szerepet játszhat.
Latin név: Capsicum frutescens
Népies név: –
Angol név: Cayenne, Chili Pepper, Hot Pepper, Paprika, Red Pepper, Tabasco Pepper
Növényi tulajdonságok: A paprikafélék (Solanaceae) családjába tartozik, 20-60cm-re nő, jellegzetes csípős ízű fűszer és gyógynövény.
Hasznos rész: termése
Előfordulás: Dél-Amerikában őshonos
Hatóanyagok: kapszanicinoid vegyületek (kapszaicin, hidrokapszaicin, homokapszaicin, dihidrokapszaicin és dihidrohomokapszaicin), flavonoidok, karotinoidok (kapszantin, kapszorubin, karotin, lutein), illóolajak, C-vitamin
Hatások: gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, emésztésserkentő, külsőleg „counter-irritáns” (a felszíni szövetréteget irritálja, azonban a mélyebb rétegekben csökkenti a szövetirritációt), étvágycsökkentő, keringést és hőtermelést fokozó, véralvadásgátló
Javasolt: fogyókúra kiegészítésre, reumás fájdalomcsillapításra (külsőleg), herpeszes neuralgia, diabeteses neuropátia, migrén és más idegfájdalmak kezelésére, emésztésserkentésre
Ellenjavallt: várandósság, szoptatás alatt, valamint számos gyógyszer (véralvadásgátlók, kokain származékok, vérnyomáscsökkentők, teofillin származékok
FONTOS: túladagolása belsőleg és külsőleg is nagyfokú irritációt okozhat
Homeopátiás alkalmazás: szájüreg, garat, gyomor-bélrendszer, húgyutak gyulladáscsökkentésére
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.