Barna alga/ hólyagmoszat
Latin név: Fucus vesiculosus
Népies név: sóspörlye
Angol név: bladderwrack, seaweed, kelp
Növényi tulajdonságok: Akár 100m-re is megnő, gázzal telt, apró hólyagok borítják hosszúkás leveleit.
Hasznos rész: herba
Előfordulás: Brit-szigetek, Európában az Atlanti-óceán partvidéke, Balti-tenger, Azori-szigetek, Kanári-szigetek, Madeira, Észak Amerika keleti partvidéke, Hudson-öböl, Észak Karolina
Kémiai tulajdonság: A barna algákban található alginsav hidrofil szénhidrát (C6H8O6), amelyet emulgeálószerként, stabilizátorként valamint sűrítőanyagként használ az élelmiszeripar, kódja E400
Hatóanyagok: alginsav, mannitol, zeaxantin, béta-karotin, bromin, kálium, jód, mineráliák
Hatások: jódtartalmánál fogva az anyagcserét fokozza, erősíti az immunrendszert, csökkenti az ízületi gyulladást, csökkenti a 17-béta ösztradiolt és fokozza a progeszteron szintet, ezért a menstruációs ciklust szabályozza. Alginsav tartalmánál fogva védi a nyelőcsövet a visszaáramló gyomorsavval szemben.
Javasolt: Anyagcsere gyorsítására, jódhiányos területeken jódkiegészítésre, immunrendszer erősítésre, pajzsmirigy alulműködéshez társuló golyva, atherosclerosis (érelmeszesedés), reumás ízületi gyulladás, székrekedés, elhízás kezelésére, a menstruáció szabályozására, reflux betegség kezelésére.
Ellenjavallt: Gyermekeknek, várandós és szoptató kismamáknak, valamint pajzsmirigy túlműködés, jódérzékenység, magasvérnyomás esetén ellenjavallt.
FONTOS: Szívbetegség, hormonanyagcsere zavar, daganatos betegség fennállta esetén szedéséhez kezelőorvosi konzultáció szükséges
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Érdekességek:
1. A barna algákból kivont alginsavat az orvostudomány égési sebek fedésére, az élelmiszeripar mesterséges virslibőrként, üdítők, levesek sűrítésére alkalmazza.
Receptek:
1. Algasaláta: a fekete algát három óráig vízben áztatom, majd lemosom és csíkokra vágom. Öt percig főzöm, majd hideg vízzel átmosom, szezámmag olajjal keverem össze, sóval, szójaszósszal, gyömbérrel, fokhagymával ízesítem.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.