Mustár (fehér)
Latin név: Brassica alba,Sinapis alba
Népies név: angol mustár
Angol név: mustard
Növényi tulajdonságok: A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, 0,3-0,6m-re nő.
Hasznos rész: érett magvak
Előfordulás: A Földközi tenger vidékén őshonos.
Kémiai tulajdonság:
Hatóanyagok: mustárolaj-glikozid (szinalbin glikozinolát), nyálkaanyag
Hatások: keringés-serkentő, étvágyfokozó, emésztés-javító, antibakteriális, vizelethajtó, „hang-tisztító”
Javasolt: hurut, reumás gyulladás, idegfájdalmak esetén, külsőleg bedörzsölőszerként, étvágyfokozásra, emésztésserkentésre
Homeopátiás alkalmazás: légúti- és gyomor-bélrendszeri gyulladásokra
Ellenjavallt: várandósoknak és szoptató kismamáknak
Fontos: Magas koncentrációban gyomor-bélpanaszokat, külsőleg hólyagokat idézhet elő.
Érdekességek:
- Jellegzetes csípős íze miatt kedvelt fűszernövény.
- A fehér mustár az élelmiszerboltokban kapható mustárok egyik összetevője fekete és barna társával együtt.
- Ecetes savanyúságok eltevéséhez használjuk magját.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.