Édesgyökér
Latin név: Glycyrrhiza glabra
Népies név: mézgyökér, likviric, cukorkóró, édesfa
Angol név: licorice
Növényi tulajdonságok: A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik, 50-100cm-re nő. Termése csupasz vagy mirigyekkel, serteszőrökkel borított.
Hasznos rész: földalatti részek, szárított gyökér
Előfordulás: Földközi-tenger, DNy-Ázsia (őshazája), a Duna-Tisza közén vadon terem
Hatóanyagok: triterpén szaponinok, glicirrhizinsav, flavonoidok (pl. likviritin, likviritigenin, glabridin), kumarinok
Hatások: köptető, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, görcsoldó, memóriajavító, enyhe antidepressszáns, gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid-elválasztást lassító, kortikoid hatást fejt ki (ödémaképződés, vérnyomás-emelés), sejtvédő, hasi zsírszövet csökkentő
Javasolt: gyomorfekély, gyomornyálkahártya gyulladás esetén, valamint köhögéscsillapításra, nyálkaoldásra, immunerősítésre, anyagcsere fokozásra, fogyókúra étrend-kiegészítésére
Ellenjavallt: májbetegség, magas vérnyomás, veseelégtelenség, káliumhiány, várandósság esetén, valamint gyűszűvirággal együtt
FONTOS: alkalmazása 4-6 hétig javasolt, sóháztartás zavarát, ödémaképződést eredményezhet
Homeopátiás alkalmazás: nem jellemző
Érdekességek:
- Gyökerében található glicirrhizinsav 50-szer édesebb a cukornál
- Vizes kivonatából készítik a medvecukrot
- Neve görög eredetű: glüküsz = édes, rhiza = gyökér
Receptek:
1. 1 teáskanál csapott e.k. szárított gyökeret2,5dl vízzel leforrázok, majd 15-20 percig állni hagyom, leszűrve fogyasztom naponta 3-5 alkalommal, 1-1 csészényit.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.